Platte Daken

Dakwerken Dykadak is de partner bij uitstek als het aankomt op de constructie van platte daken en dit zowel bij nieuwbouw als renovatie.

Kiezen voor een plat dak

Waarom platte daken van Dykadak?

Opkanten of opstanden

Aan het opkanten van het dak wordt bijzonder veel aandacht besteed.  Hierdoor wordt vermeden dat het water langs de muren loopt.

Tapstukken op het laagste punt

De tapstukken plaatsen op het laagste punt van een dak is niet meer dan logisch en lijkt op zich een haast overbodige vermelding.   De architectonische structuur van een woning maakt van deze ogenschijnlijk simpele oefening vaak een waar huzarenstuk.  Het Dykadak team streeft ernaar, mede door hun jarenlange ervaring, om de tapstukken zo efficiënt mogelijk te plaatsen.

De juiste plaatsing voorkomt dat water op het dak achterblijft en dat het op termijn een vergaarbak wordt van allerhande vuil.  Net dat soort dingen die de levensduur van uw dak verkorten.

De sterke punten van Dykadakwerken

We spreken over een plat dak als het dak opgebouwd is als één horizontaal draagvlak met een hellingshoek van minder dan 15 graden.

Ruime Ervaring

Een uitgebreide expertise in het bouwen van platte daken werd doorheen de jaren opgebouwd.

Elk dak is uniek

Ter plaatse wordt er opgemeten.  Vervolgens wordt in onderling overleg gekozen voor de beste oplossing.

Kwaliteitsproducten

Dakwerken Dykadak gebruikt uitsluitend topproducten zoals Alutrix en Resitrix.

Groendak

Voor- en nadelen van een plat dak.

Voordelen

 • Door zijn vorm wordt er automatisch meer woonruimte gecreëerd vermits alle hoeken en muren zich lenen voor het plaatsen van meubilair;
 • Een plat dak is goedkoper dan andere daktypes. De materiaalkosten en de werkuren zijn beduidend lager;
 • Wil je later je dak omvormen tot een dakterras of zelfs een extra verdieping bijbouwen, mits in achtneming van de geldende bouwvoorschriften, dan is een plat dak hiervoor de ideale oplossing;
 • De tijd dat een woning met een plat dak in de zomer garant stond voor serre temperaturen is allang voorbij. Dykadak gebruikt hoogwaardige isolatie materialen die dergelijke toestanden vermijden.

Nadelen

 • Een plat dak heeft “de naam” minder lang mee te gaan.  Door de steeds toenemende kwaliteit van materialen is er qua levensduur nauwelijks nog een onderscheid tussen platte – of puntdaken.

Verschillende types van platte daken.

Warm plat dak

Bij een warm plat dak wordt de isolatie aangebracht tussen het dakbeschot en de dak afdichting.   We vertrekken hierbij vanaf de welfsels of de houten draagvloer en bevestigen hierop een dampscherm met vervolgens een laag isolatie.  Vervolgens wordt hierop waterdichte dak afdichting geplaatst.

Dykadak maakt er een punt van om steeds een Dampscherm klasse 4 in combinatie met Polyurethaan isolatie en Resitrix gewapend rubber te plaatsen.

Omgekeerd plat dak

Een omgekeerd plat dak valt zeker te overwegen bij een renovatie werken, zeker als de bestaande dakbedekking nog in goede staat is.  Ze zijn relatief makkelijker aan te leggen op een reeds bestaande structuur.

In tegenstelling tot een warm plat dak wordt de isolatie gelegd op de dak afdichting met daarop een ballast laag.

Koud plat dak

Een koud plat dak raden we ten stelligste af.  Een degelijk dak is nog vaak terug te vinden bij oudere woningen.  De isolatie bevindt zich hier direct onder het dak met een ventilerende luchtlaag tussen enerzijds de dakbedekking en anderzijds de isolatie.   Dit geeft vaak condensatieproblemen.

Dakterras

Kwaliteitsvolle materialen

Alutrix

Dit is een klasse 4 dampscherm.  Dit dampscherm type is zelfklevend en voorzien van aluminiumfolie waardoor het scherm volledig dampdicht is.  Alutrix beschikt over een gewapende structuur.

Resitrix

Dit is een gewapend EPDM rubber met lasbare overlappen.  Dankzij de partiële kleeflaag laat Resitrix zich makkelijk hechten op PIR of PUR.  Dit product is ook uitermate geschikt voor het aanleggen van groene daken.

Resitrix biedt een garantie van 10 jaar.  Bovendien is een 100% hechting op de ondergrond en de waterdichtheid gegarandeerd.  Ook de overlappen en de aansluitingen vallen onder deze garantie.  Ook de werkuren van herstelling zijn mee inbegrepen.  Bovendien is deze garantie niet degressief in tijd.  Het zal u dan ook niet verbazen dat de fabrikant ervan beschikt over een ISO 9001 certificering.

Isolatie

Als isolatie gebruikt Dykadak isolatieplaten opgebouwd uit meerdere lagen.  De kern bestaat uit polyisocyanuraat schuim dat is bekleed met een meer gelaagd gasdicht aluminium complex.  Deze isolatie voldoet aan alle milieunormen en is volledig CFK-, HCFK- en HFK vrij.

Een kwaliteitsvolle randafwerking gebeurt door het toepassen van  “sponning” of “tand en groef” technieken.

Groendak

Het groendak wint jaar na jaar aan populariteit.  Kort door de bocht is het een dak met aangeplante vegetatie.  De mogelijkheden zijn legio.  We kunnen een groen dak voorzien van gras, sedum, hagen, bomen en struiken.  Een dak met een voldoende draagvlak en voorzien van een product als Resitrix vormt een kwalitatief hoogstaand geheel.

Voordelen

 • Heel wat gemeenten en steden verlenen subsidies;
 • Het esthetische aspect;
 • Mogelijkheid tot hem maken van een volledige (intensieve) daktuin met beloopbare zones, terrassen of paden;
 • Een langere levensduur;
 • Een betere en natuurlijke thermische isolatie;
 • De groene laag zorgt bij neerslag voor een buffer;
 • Zonnepanelen hebben een hoger rendement als ze op een groendak worden geplaatst.

Nadelen

 • Het enige nadeel is momenteel nog de prijs.
adminPlatte Daken